Terug!

De laatste weken van mijn reis bestonden uit het bezoek krijgen en het bezoeken van vrienden. Een ontspannen en gezellige landing terug in West Europa dus. De bezoekjes leidde me via Tjechië, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk uiteindelijk naar mijn eigen, comfortabele (t)huis. Nog even de laatste post-reis activiteiten (terug verhuizen, motor onderhoud, administratie, etc…) en dan is het de hoogste tijd voor weer eens wat anders: aan het werk!

Even wat feiten op een rij als afsluiting.

Totaal aantal kilometers: 34.000
De meest directe weg van Nederland naar Kirgizie is 6.200 kilometer. Het rondje had ook in 15.000 kilometer gekund. Ik heb wat omwegen genomen, om meer van de interessante en mooie landen te zien én soms juist om sommige delen te vermijden (bijvoorbeeld zomer in de woestijn van Kazachstan en onrustig Ukraine).

Totale duur: 7 maanden
De verblijftijd was in sommige landen langer dan gepland (bijna 3 maanden Kirgizie) en in andere landen korter (Rusland in 6 dagen). Deze periodes zijn nooit lang genoeg, maar ik ben blij dat ik de tijd heb genomen om een aantal landen en de mensen daar beter te leren kennen.

Aantal keer gevallen: 14
Dit zijn allemaal ‘zachte’ vallen geweest, met lage snelheid: ruim 300 kilo motor laat zich nou eenmaal niet makkelijk door modder, los zand en sneeuw rijden. Al werd het wel steeds makkelijker. De uren die het gekost heeft om de motor na de val weer overeind te krijgen, heb ik niet gemeten…

Reiskosten: 12.000 euro
De kosten bestaan vooral uit onderdak, voedsel en brandstof onderweg. Alle voorbereidende kosten voor bijvoorbeeld visa en andere papieren (zo’n 1.000 euro) en aanpassingen aan de motor (zo’n 5.000 euro) heb ik niet meegenomen. Hierbij moet ik aantekenen dat er grote verschillen zijn per land. En uiteraard hoe luxe ik het voor mezelf wilde maken… Zo heeft Iran me gedurende mijn maand verblijf in totaal 500 euro gekost. Hetzelfde bedrag heb ik ook in een paar dagen Zwitserland uitgegeven. Ik ben ervan overtuigd dat het ook voor minder dan de helft had gekund, als ik dat had gewild.

Plezier: onmeetbaar!
Het doel van de reis was: plezier hebben. Dit is gelukt! Vooral dankzij de vele bijzondere en alledaagse ontmoetingen met unieke mensen. Met sommigen blijft het contact bestaan, met anderen verwatert het. Maar de mooie herinneringen zijn alle blijvend.

LAPTOP_ARJEN - WP_20140914_17_18_45_Pro

LAPTOP_ARJEN - WP_20140923_17_03_53_Pro (2) WP_20141002_14_31_42_Pro

LAPTOP_ARJEN - WP_20141007_13_38_54_Pro

Eén gedachte over “Terug!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s